Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dohányzás hatásai

Magyarországon 18 percenként meghal egy ember a dohányzás következtében. Naponta nagyjából hetvenen, évente pedig csaknem 30 ezren halnak meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt.

 

A dohányzás már nem "menő"

Az Európai Unió "HELP – A dohányfüstmentes életért" kampánya Európa szerte arra buzdítja a fiatalokat, hogy győzzék meg kortársaikat arról: a dohányzás már nem menő dolog.

A 20. század utolsó évtizedeitől kezdődően a fejlett országokban a fogyasztási arány folyamatosan csökkenni kezdett.

Csökken a dohányosok száma az Egyesült Államokban.

Folyamatosan csökken a dohányosok aránya Japánban.

 

 

     Boldogok a dohányzásról leszokók

Megalapozatlan a dohányosoknak az a félelme, hogy a cigarettáról való leszokás során a depresszióval is meg kell küzdeniük - derült ki egy amerikai tanulmányból.

"Akinek sikerül leszoknia a dohányzásról, boldogságot érez - fejtette ki a Rhode Island-i Brown Egyetem vizsgálatára hivatkozva Stefan Andreas kasseli tüdőgyógyász, a Német Pneumológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) tagja. - Ugyanakkor az, akinek próbálkozása ellenére sem sikerül végleg letennie a cigarettát, akár sokkal depresszívebb hangulatba kerülhet, mint megelőzően, a dohányzás idején."

A vizsgálatban összesen 236 dohányos vett részt. A hangulatot elemző teszteken azok érték el a legmagasabb pontszámokat, akik a 28 héten át tartó tanulmány ideje alatt le tudtak mondani a cigarettáról. Azok voltak viszont a legboldogtalanabbak, akik a 28 hét leteltével szinte azonnal visszatértek a dohányzáshoz.

Minden résztvevő kapott nikotintapaszokat és orvosi tanácsokat, illetve időről időre tesztekkel vizsgálták az esetleges depresszív tüneteiket. "A kutatók a vizsgálat alapján meg vannak győződve arról, hogy a dohányzás abbahagyásával csökken a levertség érzete. Akinek sikerül letennie a cigarettát, megszabadulhat depresszív panaszairól.

Forrás: MTI  http://index.hu/tudomany/brittudosok/2011/01/04/boldogok_a_dohanyzasrol_leszokok

 

https://cdn.nwmgroups.hu/s/vid/banner/1207_PM_uj_640x360.mp4 miért káros a cigarettázás?

 

Egy cigaretta meggyújtását követően a füstjében több mint hétezer vegyi anyag keletkezik és ezek jó része bejut a dohányos szervezetébe.

Köztük 93 olyan, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) hivatalosan is károsnak vagy potenciálisan károsnak minősített.

A legjobb az lenne, ha az emberek egyáltalán rá sem gyújtanának a cigarettára, vagy ha dohányoznak, akkor mihamarabb letennék, mert már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata.

Mégis, sokan minden figyelmeztetés ellenére sem tudnak lemondani róla, noha kifejezetten zavarja őket az is, hogy a környezetükben lévők egészségét is kockáztatják. Számukra kínál lehetőséget a tudomány fejlődése a füstmentes technológiák formájában. 

https://www.origo.hu/itthon/hirdetes/20200702-tudatossag-es-technologia.html

 

,,Mintát vettem és megmutattam betegeimnek saját vérképüket, ezután arra kértem például a dohányosokat, hogy menjenek ki és szívjanak el egy cigarettát. Néhány perc múlva újabb mintát vettünk, és a betegek láthatták, milyen hatást vált ki egyetlen cigaretta. A módszer igen hatékonynak bizonyult a közvélemény formálásában, az emberek nevelésében, sokat segített abban, hogy mindenki felelősséget érezzen egészségi állapotáért. Az orvos bármely célból élhet a műszer adta lehetőséggel, megmutathatja a betegnek a vér zsírszintjét, vagy az immunreakciók lassulását, majd együtt megvitathatják, hogy mit tehet a beteg saját gyógyulása érdekében." (Marlo Morgan - Vidd hírét az igazaknak)

 

,,A természethez közelebb élők kisebb eséllyel kezdenek dohányozni és a leszokás esélye is nagyobb náluk - állapította meg egy nemzetközi kutatás."

https://hvg.hu/tudomany/20201107_dohanyzas_leszokas_tanacs_zold_kornyezet

 

 

Szeretnék közzétenni egy (legalábbis számomra) örömhírt:

Négy napja nem dohányzom!!!

JD meditációi + hanganyagai, könyvei sokat segítettek + ... a Gyerekeim

https://www.facebook.com/groups/younityhungarygroup/permalink/425084658941924/

A "nemdohányzó" vagyok bejegyzésemhez:

https://www.facebook.com/groups/younityhungarygroup/permalink/425154615601595/

Svájcban ketyeg a halál órája

A halál óráját leplezte le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a svájci Genfben; az óra azt mutatja, hogy világszerte hányan halnak meg a dohányzás miatt. A vasárnap beüzemelt órát a városban a dohányzás ügyében rendezendő tanácskozás előestéjén leplezték le. Becslések szerint a világon minden 5,84 másodpercre jut egy haláleset, amely a dohányzással áll összefüggésben.

Az óra bemutatásán a WHO képviselői mellett a március 21-ig tartó konferencia más küldöttei is részt vettek.

"Bár a dohányipar sok országban visszaszorult, de a dohányzás még így is több halálesetért felelős, mint amennyiért az AIDS, a tuberkulózis és a malária együttvéve" - hívta fel a figyelmet Douglas Bettcher, a WHO dohányzás elleni kezdeményezésének igazgatója.

A szakember arról is beszélt, hogy a fejlett országokban csökkenőben van a dohányzás mértéke, ugyanakkor a közepesen fejlett és fejlődő országokban egyre többet gyújtanak rá.

Forrás: MTI http://index.hu/kulfold/hirek/2010/03/15/svajcban_ketyeg_a_halal_oraja

Percek alatt okoz génkárosodást a cigaretta

A cigarettában lévő rákkeltő anyagoknak csupán néhány percre van szükségük ahhoz, hogy egy későbbi tumor kialakulásának alapjait megteremtsék a DNS károsításával.

Amerikai tudósoknak kutatásukban most először sikerült a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) hatását végigkövetniük. Ez a szennyező anyag a dohányfüst mellett megtalálható a széntüzelésű gyárakban és a faszénen sült ételekben is.

A tizenkét önkéntes részvételével zajló vizsgálat szerint a dohányzás után csupán 15-30 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a PAH a vérben olyan anyaggá alakuljon, amely genetikai változásokat, így rákot idézhet elő.

Stephen S. Hecht, a Minnesotai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a cigarettában lévő PAH a tüdődaganattal és 18 további rákfajtával hozható összefüggésbe. A kutatás egyedülálló, mivel csak a cigarettafüst belégzésének hatását vizsgálja, egyéb károsító tényezők, például a légszennyezettség vagy a szegényes étrend figyelembe vétele nélkül.

A kutatók figyelmeztetnek arra: téved, aki azt hiszi, hogy majd időben abbahagyja a dohányzást. A genetikai károsodások nem évek múltán lépnek fel, hanem adott esetben már az első cigaretta elszívása után.

Az amerikai nemzeti rákkutató intézet által támogatott kutatás eredményeit a Research in Chemical Toxicology című szaklapban mutatták be. Tüdőrákban világszerte háromezren halnak meg naponta, a halálozások 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.

Forrás: MTI http://index.hu/tudomany/2011/01/17/percek_alatt_okoz_genkarosodast_a_cigaretta

A dohányzás felel a reumás esetek feléért

A dohányzás felelős a reumás ízületi gyulladások feléért állapították meg svéd kutatók.

Azok körében, akik a fájdalmas autoimmun betegségre genetikailag hajlamosak, a dohányzás még tovább növeli kialakulásának kockázatát. A sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) leggyakrabban 40 és 60 éves kor között kezdődik, és háromszor gyakrabban fordul elő a nők körében, mint a férfiaknál.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói 1200 artritiszes, valamint 900 anélkül élő embert kérdeztek meg dohányzási szokásaikról. Úgy találták, hogy azoknál, akik legalább 20 éven át legalább napi 20 szál cigarettát szívtak, több mint két és félszer nagyobb valószínűséggel volt jelen egy, a sokízületi gyulladáshoz köthető peptid antitest, az ACPA.

A kutatók számításai szerint az ACPA jelű antitestre pozitív, súlyos artritiszes esetek 35 százalékának hátterében a dohányzás áll, míg az összes eset 20 százalékában okolható a cigarettázás. Azok körében, akik genetikailag hajlamosak voltak a betegségre, az ACPA-ra pozitív esetek 55 százalékában volt felelős a dohányzás.

Az elemzésből ugyanakkor az is kiderült, hogy amennyiben valaki abbahagyta a dohányzást, a kockázat mértéke visszaesett a szokásos szintre.

Forrás: MTI http://index.hu/tudomany/blog/2010/12/14/a_dohanyzas_felel_a_reumas_esetek_feleert

 

A terhesség alatti dohányzás növeli a pszichózis kockázatát a gyerekeknél

A terhességük alatt dohányzó nők gyerekeinél nagyobb arányban alakulhatnak ki pszichotikus tünetek tizenéves korukban - közölték kutatók a British Journal of Psychiatry című szaklap csütörtökön megjelent számában. Brit egyetemi kutatók 6356, tizenkét éves gyereket vizsgáltak, és kikérdezték őket olyan pszichotikus tünetek jelentkezéséről is, mint a hallucináció és érzékcsalódás. A csoport tagjainak 11 százalékánál, 734 gyereknél találtak pszichózisra utaló tüneteket.

Stanley Zammit kutatásvezető, a Cardiffi Egyetem munkatársa elmondta, hogy becsléseik szerint a kamaszok mintegy 20 százalékánál nem fejlődtek volna ki pszichotikus tünetek, ha anyjuk nem dohányzik a terhesség alatt. A terhesség alatti dohányzás kockázatait bizonyító egyre szaporodó adatok ellenére a brit nők 15-20 százaléka cigarettázik várandósan. Az anyai dohányzás és a későbbiekben a gyereknél megjelenő pszichotikus tünetek kapcsolatának igazolására további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: MTI http://index.hu/tudomany/blog/2009/10/01/a_terhesseg_alatti_dohanyzas_noveli_a_pszichozis_kockazatat_a_gyerekeknel

 

https://www.facebook.com/groups/674063756084706/permalink/1922871301203939/ Dohányzás elleni akupresszúrás pontok

 

A dohányzás hatása a szerveinkre:

Légutak, tüdő

A füst, ahogyan bejut a tüdőbe, útközben mindenhol növeli a rák kialakulásának valószínűségét. Normális esetben a testünk sejtjei tudják, hogy meddig kell élniük és egy idő után elpusztulnak. Ezért tud a bőrünk, a bélnyálkahártyánk időről időre megújulni, egy idő után a szervezet minden sejtjének lejár az ideje és új jön helyette.
Amikor viszont egy sejt rákosan elfajul, elfelejt meghalni. Csak szaporodik és szaporodik ... és minden utódsejtjének átadja az örök élet képességét. Így alakul ki a daganat, amely tehát egy kóros sejtszaporulat. És ahogyan növekszik, mind mérete miatt, mind az általa elhasznált tápanyagok miatt, mind az általa termelt káros anyagok miatt lehetetlenné teszi a gazdaszervezet életét. Akár halálhoz is vezethet.

Szájrákot leginkább a szivar és a bagó okozhat. Dohányosoknál gyakrabban alakul ki gégerák, légcsőrák, és tüdőrák. A légcső- és tüdőrák kialakulásának valószínűsége 11-szeres, a gégeráké 5-szörös a nemdohányzókéhoz képest. A karcinogén (rákot okozó) hatás nagymértékben függ a dohányzás mértékétől. Nap 8 szál cigaretta elszívása az esélyt 10-szeresére, 40 cigarettáé pedig 30-szorosára növeli. Itt említem meg, hogy a dohányzás nem csak a légutak rákjának valószínűségét növeli, de gyakrabban fordul elő nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, húgyhólyag, prosztata, vese daganat is.

A légutakba bejutó füst folyamatos irritáló hatása miatt krónikus légcsőhurut alakul ki. Ez szintén hozzájárul a dohányosok korai halálozásához.

Szív, erek

A dohányzás hatására az ereken fokozódik az érelmeszesedés Vagyis az erek fala merevvé, sérülékennyé válik. Az ereken belül mészszerű anyag rakódik le, beszűkítve ezzel az ér keresztmetszetét, rontva a szervek vérellátását. Az erek keresztmetszetét nem csak a lerakódott anyag szűkíti, hanem ilyen esetben az ér belfelszíne megváltozik. A korábbi sima hámborítás helyett durva mészszemcsék borítják, amelyeken a vérlemezkék megtapadnak és elindítják a vérrögképződés. Megszüntetve ezzel a keringést azon az érszakaszon keresztül. Ez a mechanizmus áll a szívinfarktus hátterében is, hisz így az elzáródott érszakasz mögött lévő izom nem kap tápanyagot, oxigént és elhal. Ennek szervenként különböző tünetei lehetnek. a nemi szerveken jelentkező tüneteket lásd lentebb. Az agyban növeli az agyvérzés kialakulásának valószínűségét. (Itt is tulajdonképpen hasonló dolog történik mint a szívizom esetében. Az elzáródott érszakasz mögötti agyterület vérellátásától megfosztva elhal. Ennek súlyos következményei lehetnek, bénulások, beszédzavar, látászavar, egyensúlyzavar, az érelzáródás helyétól függően.)

A végtagokban, ha romlik a vérellátás elhalnak a szövetek, emiatt sor kerülhet a végtag amputációjára. A szívben az érelmeszesedés hatására nő a szívinfarktus esélye. Ezt az esélyt növeli a dohányzás miatt emelkedett vérnyomás és a vér emelkedett koleszterintartalma, illetve a nikotin érszűkítő hatása is. Napi 20 cigarettát elszívók között a szívinfarktus háromszor gyakrabban alakul ki, mint nemdohányzókon.

A dohányzás növeli a vérrögképződés gyakoriságát. Külön veszélyes ez, ha valaki fogamzásgátló tabletta szedése mellett még dohányzik is, hiszen mindkét tényező önmagában vérrögképződést okozhat. Együtt pedig hatásuk megsokszorozódik. Kövér, dohányzó, fogamzásgátlót szedő nőknél a vérrögképződés esélye 10-szerese a normál értéknek.

Gyomor, bélrendszer

A nikotin növeli a gyomorsav szekréciót, serkenti a bél mozgását. főleg alkohollal és kávéval együtt gyomorfekély kialakulásához vezethet.

Nemi szervek

A nikotin direkt érösszehúzó hatása miatt gátolja a merevedést. Hosszú távon pedig az érelmeszesedés érszűkítő hatása miatt impotencia alakul ki.
Csökkenti a spermiumok számát és a kevés spermium között is több a rendellenes alakú, méretű és genetikailag károsodott spermium. Hátráltatva ezzel a fogamzást.

Szem

A legközvetlenebb mégis a dohányfüstnek a szemre gyakorolt hatása. A szem ingerlődése miatti fejfájás és rosszullét mellett a szemgolyó elülső részei is károsodnak: idült kötőhártya-gyulladás, vagy a szemhéjak szélének gyulladása következik be, súlyosabb esetben szaruhártya-gyulladás is kialakulhat. A nikotin közvetlen károsító hatására bekövetkező szembetegség a látóideg idült gyulladása, melyet tompalátásnak neveznek. Ez nem igazi gyulladás, hanem az idegrostok sorvadnak a mérgezés miatt. A látóideg sorvadását a dohányzás egymagában is okozhatja. Ha a beteg továbbra is szenvedélyesen dohányzik, és rendszeresen alkoholt is fogyaszt, meg is vakulhat.

 

Agy – Gondolkodás - Intelligencia

A University of Aberdeen kutatói összehasonlították, hogyan változik az idők során a dohányzók és a nemdohányzók intelligenciája. Elsőként egy 1947-es kutatás eredményeit elemezték, amelynek során 465, akkor 11 éves gyermek mentális képességeit vizsgálták meg. Ugyanezeket a vizsgálati alanyokat 2002-ben, 64 éves korukban, másodszor is intelligenciateszteknek vetették alá. A feladatok során megfigyelték memóriájukat, tanulási és információt feldolgozó képességeiket, valamint tanulmányozták, hogyan viselkednek különleges helyzetekben, és hogyan oldanak meg feladatokat bizonyos konkrét szituációkban. Végeredményben a dohányosok és a volt dohányosok rosszabb eredménnyel teljesítettek a teszteken, mint ilyen szempontból egészséges életmódot folytató társaik. Ezután a kutatók a kapott eredményeket egyéb tényezők (iskolázottság, foglalkozás, alkoholfogyasztás) figyelembevételével finomították, de az eredmény így sem változott: az aktív dohányosok eredményei lettek a legrosszabbak. Köztudott, hogy a dohányzás káros hatással van a légutak és tüdő működésére. A jelenlegi kutatás eredményei alapján azonban a tudósok azt is feltételezik, hogy a tüdő elégtelen működése visszahat az agyra, így a dohányzás, beleértve a passzív dohányzást, kedvezőtlenül befolyásolja a gondolkodás folyamatát. A szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetben, ez pedig hosszú távon az idegsejtek károsodásához vezethet.

 

 

Passzív dohányzás hatása a gyerekekre

A külön helyiségben dohányzó szülők gyermekeinek vizeletében kétszer, míg az azonos helyiségben dohányzó szülők gyermekeinek vizeletében 15-ször annyi kotinint mértek, mint a nem dohányzó szülők gyermekeinél. Egy másik tanulmány, amelyben 1600 egy és két év közötti gyermek szüleit vizsgálták, kimutatta a gyerekek passzív dohányzása és a légzőszervi megbetegedések közötti közvetlen kapcsolatot. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a szülők tisztában vannak azzal, hogy károsítják gyermekük egészségét, de azzal általában már nem, hogy a passzív dohányzás hogyan hat a fejlődő szervezetre. A terhességgel és a gyermek megszületésével viszonylag kevés szülő hagy fel káros szenvedélyével, de tény, hogy többségük változtat dohányzási szokásán. Egy társadalmi szervezet kutatója szerint Nagy-Britanniában évente 17 ezer ötévesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba passzív dohányzás miatt.

A passzív dohányzás tönkreteszi a gyerekek fogait

Gyakrabban kell azoknak a gyerekeknek fogorvoshoz járni, akik szülei otthon dohányoznak, állapították meg gyerekfogászok. A passzív dohányzás ugyanis gyengébbé teszi a fogzománcot, így nem lehet kivédeni a baktériumok támadását. Különösen azok a gyerekek fogai vannak veszélyben, akiknek egyik vagy mindkettő szülője dohányzik a lakásban, és így sokkal több füstöt kénytelenek elviselni otthonukban. Minderre amerikai kutatók jöttek rá, akik 3500 gyerek fogainak állapotát vizsgálták. A vizsgálat kimutatta, hogy a minden negyedik kisgyerek fogszuvasodását a dohányfüst okozza, amit otthon kénytelenek elviselni. A füstből ugyanis beépül a nikotin a kisgyerek véráramlatába, gyengíti az immunrendszert, megnehezíti a fluorid beépülését a fogakba, így könnyebben tudnak támadni a szuvasodást okozó baktériumok - írják a kutatást végző orvosok a Journal of the American Medical Association című szaklapban.Adatok

 Az egyik elsô tudományos igényû tanulmányt 1938-ban publikálták a dohányzás egészségkárosító hatásairól.
1951-ben Doll és Hill elkezdte több évtizeden keresztül tartó vizsgálatát, amelybôl a következô legfontosabb megállapítások adódtak:
- a dohányosok fele a dohányzás következményeként fog meghalni;
- a dohányosok általában 7,5 évvel rövidebb ideig élnek;
- az élettartam-csökkenés szoros összefüggést mutat a dohányzás mennyiségével;

A dohányzás a felelős:

a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért

az összes halálos rákbetegség 30-35 százalékáért

az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért

a koszorúér betegségek harmadáért.

 

Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek.

Magyarországon az 1970 és 1999 közötti idôszakban mintegy 800 ezer halálozás a dohányzás miatt következett be, azaz az utóbbi három évtizedben dohányzás okozta minden ötödik ember halálát.

 

Ha most abbahagyod...

 • 20 perc múlva helyreáll a vérnyomás, a pulzus és a vérkeringés javul.
 • 8 óra múlva a vér nikotin- és szénmonoxidszintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre. Javul a fizikai közérzet
 • 24 óra múlva a szervezetből kiürül a szénmonoxid, a tüdő kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól.
 • 24 óra elteltével a hirtelen szívhalál kockázata jelentősen csökken
 • 48 óra múlva a szervezetből teljesen kiürül a nikotin. A vér szénmonoxid szintje nullára csökken. Jelentősen nő az íz- és szagérzékelés.
 • 72 óra múlva a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő energiaszintjük. Csökkennek a légúti panaszok (köhögés, krákogás), valamint kevesebb nyák képződik a garatban.
 • 7. nap: az ízlelés, a szaglás és a közérzet javul, a fogak fehérebbek lesznek.
 • 3. hét: megszűnnek az elvonási tünetek, a vérrögképzõdés kockázata csökken.
 • 4 hét múlva elköltheted az első 15000Ft-os megtakarításodat és innentől folyamatosan. A köhögés és a légzési problémák teljesen elmúlnak, jobb állóképesség
 • 4-12 hét múlva javul a vérkeringés.
 • 3-9 hónap múlva enyhülnek a légzési problémák, a köhögés, a fulladás. A tüdőfunkció akár 10-30 %-kal is javul.
 • 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik.
 • 2-3 év múlva: a tüdôgyulladás, légúti betegségek, illetve az influenza kockázata normálisra csökken
 • 1 - 5 év múlva a szívinfarktus kialakulásának kockázata felére csökken, mint egy dohányosnál.
 • 5 - 10 év múlva a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken. A szívinfarktus kialakulásának kockázata visszatér a nemdohányzók szintjére

 

Források: http://vitacool.de/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=67&lang=de
http://www.cigimentes.hu/meggyoz.php
http://energiagyogyaszat.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=421225
http://color.oefi.hu/hatas4.htm
http://www.akg.hu/szub/30cigi2.html

 

https://24.hu/fustmentes/#mit-tehetunk

http://cdn.jwplayer.com/players/gzdF3nMv-Jj5GACmb.html   

https://www.fustmentesen.hu/

 

ACT - Elfogadás és Elkötelezettség Terápia (Acceptance and Commitment Therapy, azaz ACT). Mely megváltoztatja, és jobbá teszi az életedet. Az ACT segít, hogy gazdag, teljes és értelmes életet teremts magadnak. Az ACT rendkívül hatékonynak bizonyult az olyan több embert érintő problémák kezelésében is, mint a munkahelyi stressz csökkentése vagy a dohányzásról való leszokás.

 

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=Xlur85jq9UU Egészségügyi Életmód Központ – Mezőménes

Gyönyörű környezet, friss levegő, családias hangulat, ízletes és egészséges ételek, személyre szabott és kellemes mozgás és hidroterápia.

Szemléletformáló és ismeretterjesztő egészségügyi előadások. Közösségépítő programok.

Mindez csak ízelítő a Mezőménesi életmódközpont tevékenységéből.

Célunk és küldetésünk:

 • Tudatosítani, és gyakorlatban bemutatni azt, hogy nagy szerepünk van egészségünk megőrzésében.
 • Hogy a manapság oly gyakori civilizációs megbetegedések, mint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a II. típusú cukorbetegség megelőzhetőek, kordában tarthatóak vagy akár vissza is fordíthatók. Pl. dohánymentes életmód elsajátítása.

Hogy mindennapi döntéseink hatalmas szerepet játszanak abban, hogy kik leszünk és hogyan élünk holnap, jövő héten, vagy évek múltán. …

A dohányzásról való lemondást elősegítő programok azok részére, akik valóban le szeretnének mondani, annak ellenére, hogy úgy képzelik, ehhez nincs elegendő akaraterejük.

Viselkedésünk megváltozása, legyen az dohányzásról való lemondás,

vagy a kalóriabevitel csökkentése elhízás esetén,

személyreszabott tanácsadást igényel,

ugyanis ezen viselkedéseknek erős érzelmi és konfliktusos hátterük van.

Nagyon sok egészségtelen viselkedésnek (szokásnak) vegyi-, érzelmi- vagy más természetű függőségi eleme van,

amely a páciensek szaktanácsadását igényli. https://herghelia.org/hu/kinalatunk/tanacsadas/

 

Az Atlantiszi Gyűrű

A gyűrű mutató ujjon való viselése a dohányzásról való leszokáskor is ajánlott.
https://www.facebook.com/groups/674063756084706/permalink/1411605375663870/

 

 

A fáknak gyógyító erejük van.

A fa energiája jótékonyan hat ránk: megtisztítja az energiamezőnket, oldja a feszültséget, megnyugtat, és erővel, pozitív energiával tölt fel.

Ölelj meg egy fát, vagy legalább dőlj a törzsének teljes testeddel.

A klasszikus fa-terápia esetén válasszunk ki egy jól megtermett, egészséges fát, amihez lehetőleg mindennap, de legalább hetente háromszor eljárunk, s 15-20 percig töltődünk a fa energiájával!

A faterápia lényege a testi-lelki feltöltődés. Ne válasszunk olyan pózt, amely kényelmetlen számunkra, hiszen akkor testünk az ellazulás helyett inkább görcsbe rándul. Ha nem tudjuk, hogyan helyezkedjünk, az is elegendő, ha egyszerűen átöleljük a fát.

Szintén nem érdemes a perceket számolni. Annyi időt töltsünk a fánál, amennyi kellemes számunkra.

A fa energiájából elsősorban nappal töltekezzünk, mert éjszakára az energia lesüllyed a gyökerekbe!

Tuja - A tuja támogatja a saját értékeink felismerését, ezáltal megkönnyíti a függőségektől való elszakadást.

 

Leszokást segíti ez a gondolat, módszer: Csak ma nem ..(dohányzom)

További segítségek a leszokáshoz:

Hipnózis.

Agykonroll

 

Szavakkal, mondatokkal, gondolatokkal átírhatjuk az érzéseinket, életünket. Volt, aki azt mondogatta, hogy undorodom a cigitől, s pár nap múlva annyira megundorodott a cigarettától, hogy nem cigarettázott többet.

 

továbbá:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/10055/leszokas-a-dohanyzasrol

http://twice.hu/eletmod/igy-szabadulj-meg-dohanyzastol-citromle-segitsegevel

 

http://www.nlcafe.hu/horoszkop/20170226/mantra-leszokas/